вторник, 23 април 2019 г.

ЕЛБЕТИЦА скритият код на българите.




  Символът „Елбетица”  е най-популярния древен мотив в българските шевици. Използва се за бродиране върху облекло, черги, килими даже и в битовата керамика.
Всъщност, това е двоен кръст, който бележи  посоките на света и  най-важните слънчеви позиции, на зимното и лятното слънцестоене, пролетното и есенното равноденствие и четирите позиции между тях. Двата кръста условно изобразяват четирите основни и четирите допълнителни посоки на света (север, юг, запад, изток, северозапад, североизток, югозапад и югоизток), съединяващи се в един общ стабилен център, който ги държи в синхрон.
  По този начин се тълкува и идеята за кръговрата на природата – зима – север, лято – юг, пролет – изток, есен – запад.



  По същество този орнамент е едно от най-древните изображения на слънчевите календари и като символ съществува в почти всички култури от античния свят.

Елементът „елбетица”  е останал и до днес като мотив в у народите, които сега населяват земите, където старите прабългарите са усядали за дълго и са създавали държави – Близкият изток, северен Китай, Памир, Стара Велика България.


  В древността украсата (шевицата) върху дрехите, кърпите, килимите, не е имала само декоративна и естетическа стойност и предназначение. В нейните мотиви са закодирани послания за хармония в семейството, дома и общността, съдържала е символи за здраве, плодородие и благоденствие.

  Учените смятат, че Елбетицата има енергийна и магическа защитна функция, пази от болести и лоши влияния като завист и уроки.

Когато е бродирана върху кърпите за лице и ръце и покривките (месалите), тя е предназначена да запази хармонията, любовта,   благоденствието и умножаването на семейството и рода. Същата роля има този символ и когато е втъкан в килимите или изобразен върху обредните празнични  хлябове също като Ипсилон, знакът на стария бог Тангра IYI.

  Елбетицата се среща още и върху оброчни  и надгробни каменни кръстове, които все още се намират по старите български земи, включая Сърбия, Македония, Влашко, че дори и Албания.

  Удивително е сходството на българската бродерия с чувашката,  един от народите, който населява земите на Волжска България. Тази огромна прилика, на моменти дори идентичност, е свидетелство за трайната следа на духовна и материална култура, която са оставили прабългарите там.

  Доверете се на традицията и вековния опит на нашите баби  вплели в облекло и дом  магическите символи за хармония, здраве  и изобилие!


Може да поръчате своята Елбетица, ръчно изработена  
ТУК 

GSM: 0876 20 30 76 Мариана Илиева

GSM: 088 99 65 234 Цветозар Мръвков

Няма коментари:

Публикуване на коментар